QAFP

O QAFP

System Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP (Quality Assurance for Food Products) – został opracowany w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, organizacji zrzeszającej przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży mięsnej. Decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dnia 11 grudnia 2009 System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP został uznany za krajowy system jakości żywności. Założenia Systemu QAFP opracowali naukowcy z wiodących ośrodków akademickich w Polsce we współpracy z praktykami i ekspertami z branży mięsnej, a każdy, kto spełnia określone normy, może do niego przystąpić. Od początku System QAFP zyskał wsparcie organizacji konsumenckich oraz uznanie najlepszych ekspertów i naukowców na polskim rynku. Długoletnia strategia dla Systemu przewiduje jego udoskonalanie i rozszerzanie na kolejne produkty.

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP ma oddzielnie skodyfikowane normy dla poszczególnych rodzajów asortymentu. Zeszyty branżowe określają wymagania dla mięsa wieprzowego, drobiowego oraz wędlin, znajdują się w nich wymagania produkcyjne i jakościowe dla każdego z etapów produkcji.

System QAFP obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego w ramach koncepcji „od pola do stołu” normalizując całą drogę, jaką żywność przebywa od rolnika aż do konsumenta. System zawiera procedury gwarantujące bezpieczeństwo oraz wyższą jakość żywności ze znakiem QAFP, a także wspiera budowanie wiarygodności uczestników łańcucha żywnościowego w oczach konsumenta. Przyznawanie certyfikacji następuje przez niezależne jednostki certyfikujące akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji.

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP ma oddzielnie skodyfikowane normy dla poszczególnych rodzajów asortymentu. Zeszyty branżowe określają wymagania dla mięsa wieprzowego, drobiowego oraz wędlin, znajdują się w nich wymagania produkcyjne i jakościowe dla każdego z etapów produkcji.

DLA PRZETWÓRCY

Jeśli chcesz, aby Twoja wieprzowina wyróżniała się na europejskim i światowym rynku, konieczne jest nieustanne doskonalenie metod produkcji. W dzisiejszym dynamicznym świecie, nie chodzi tylko o zadowolenie konsumentów – ważni są również inni gracze na rynku. Kluczem do sukcesu jest zrównoważone zarządzanie hodowlą, a w szczególności ograniczenie stosowania antybiotyków. Właśnie dlatego powstał System Jakości Żywności QAFP, który wspiera producentów w dążeniu do wyższej jakości i konkurencyjności polskiej wieprzowiny.

Ograniczenie stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt to dzisiaj absolutny priorytet, zarówno w Polsce, jak i w całej Europie. Nadużywanie tych leków przez lata spowodowało poważne problemy, takie jak oporność bakterii, co zagraża zdrowiu zwierząt i ludzi. Dlatego tak ważne jest, aby ograniczać ich użycie, szczególnie w hodowli trzody chlewnej przeznaczonej na mięso wieprzowe. Produkty certyfikowane w ramach QAFP mogą zyskać wyższą wartość rynkową, co z kolei może stymulować dalszy rozwój sektora wieprzowego w Polsce.