Skąd bierze się jakość QAFP?
Jakość w systemie QAFP kształtowana jest w całym procesie produkcyjnym „od pola do stołu”, zaczynając od doboru wyselekcjonowanych ras zwierząt, poprzez produkcję, pakowanie, aż po dystrybucję.
Na każdym z tych etapów uczestnik Systemu spełnia restrykcyjne wymagania potwierdzone kontrolą niezależnej Jednostki Certyfikującej.
Poznaj produkcję w Systemie QAFP!
Poznaj procesy systemu QAFP
Kategorie produktów QAFP

Mięso Wieprzowe

Mięso Drobiowe

Wędliny
Mięso wieprzowe
- systemem objętych zostało 5 najszlachetniejszych elementów mięsa wieprzowego – schab, szynka, karkówka, polędwiczka, łopatka;
- mięso pozbawione jest wad jakościowych, takich jak PSE,DFD, co oznacza, że:
- posiada prawidłową strukturę (nie jest zbyt twarde, ani zbyt miękkie),
- charakteryzuje się barwą różowo-czerwoną,
- nie ma nadmiernego wycieku soku mięśniowego,
- nie może być mrożone, co stanowi o jego wysokiej jakości,
- nie może być nastrzykiwane – do mięsa nie jest wprowadzana woda ani inne substancje przyczyniające się do zwiększenia masy i poprawy jego jakości,
- schab charakteryzuje się zawartością tłuszczu śródmięśniowego na poziomie 2-3%, co zapewnia swoisty smak, kruchość i soczystość mięsa,
- mięso pakowane w MAP lub Vacum
Mięso drobiowe
- cechuje się barwą od jasno – różowej do różowej, bez nadmiernej ilości soku mięśniowego,
- nie może być mrożone, co stanowi o jego wysokiej jakości,
- nie może być nastrzykiwane – do mięsa nie jest wprowadzana woda ani inne substancje przyczyniające się do zwiększenia masy i poprawy jego jakości,
- pakowane w MAP lub Vacum.
Wędliny
- produkowane są z wysokiej jakości surowca QAFP,
- zakaz stosowania mięsa odkostnionego mechanicznie,
- zakaz stosowania substancji poprawiających smak i zapach m.in. glutaminianu sodu,
- wysoka zawartość mięsa w wędlinach,
- tylko naturalne przyprawy,
- niska zawartość soli.
Poznaj procesy systemu QAFP
Dlaczego warto wybrać QAFP?
Kupując produkty wytworzone w certyfikowanym Systemie Jakości Żywności QAFP klient otrzymuje gwarancję, że:
- każdy z uczestników procesu produkcyjnego zarówno rolnik (producent świń/drobiu), zakład ubojowy, rozbiorowy czy przetwórczy spełnili restrykcyjne wymagania jakościowe;
- cały proces produkcji „od pola do stołu” można zidentyfikować;
- każdy etap produkcji nadzorowany jest przez niezależny podmiot – jednostkę certyfikującą;
- produkty charakteryzują się wysoką jakością.
System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP ma oddzielnie skodyfikowane normy dla poszczególnych rodzajów asortymentu. Oddzielne zeszyty branżowe ustalają wymagania dla mięsa wieprzowego, drobiowego oraz wędlin.
QAFP budzi zaufanie
61% Polaków ma większe zaufanie do produktów posiadających certyfikat jakości – wynika z badań przeprowadzonych przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Liczba osób, które sprawdzają, czy produkty spożywcze posiadają certyfikat systematycznie rośnie. Gwarancja jakości staje się również ważnym, obok ceny, czynnikiem decydującym o zakupie mięsa. Dla produktów z wieprzowiny, drobiu i wołowiny taką gwarancję jakości zapewnia certyfikat QAFP.
System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP jest oficjalnie uznanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi procesem gwarantującym wysoką jakość produktów spożywczych, w tym z wieprzowiny, wołowiny i drobiu. System działa „od pola do stołu” – czyli: od hodowli i doboru odpowiednich zwierząt, poprzez ich żywienie, aż proces produkcji. Dla konsumenta kupno schabu, filetów z kurczaka lub kiełbas z certyfikatem QAFP oznacza zakup produktu o wyjątkowych walorach.
Systemu QAFP cały czas ewaluuje i wychodzi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. W związku z tym dba o to, aby stale podwyższać wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt oraz obniżeniu zużycia antybiotyków w chowie zwierząt. W Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP warunkiem koniecznym uczestnictwa jest przestrzeganie w zakresie dobrostanu zwierząt stosownych przepisów prawa krajowego i prawa UE. Dotyczy to w szczególności takich obszarów objętych systemem QAFP jak: chów, transport do rzeźni oraz ubój. Bardzo ważnym czynnikiem jest również unikanie bólu, cierpienia i stresu.
Warto podkreślić, że schab, filet z kurczaka czy kiełbasa z certyfikatem QAFP charakteryzują się niską zawartością tłuszczu (2-3%), doskonałym smakiem, kruchością i soczystością. Każdy kawałek musi być pozbawiony wad jakościowych, a mięso nie może być nastrzykiwane ani mrożone.

Kiełbasy z certyfikatem QAFP produkowane są według tradycyjnych, sprawdzonych receptur i mają tzw. „krótką etykietę” – nie zawierają zbędnych dodatków. Co więcej są wytwarzane z wysokiej jakości surowca QAFP oraz charakteryzują się niską wydajnością, czyli wysoką zawartością mięsa. Dodatkowo zawierają tylko naturalne przyprawy. Przy produkcji wędlin QAFP jest zakaz stosowania substancji poprawiających smak i zapach oraz mięsa odkostnionego mechanicznie. Ważne jest również to, że posiadają niską zawartość soli oraz są wędzone tylko w dymogeneratorach.